Lizzieonline ..

Direktlänk till inlägg 6 augusti 2014

Berättelsen om Lillkråkan alias Lilla Loppan ak Funny Girl el Funny Lady ... ja, ja kärt "barn" har många namn :-)))

Av Lizzie - 6 augusti 2014 18:43

Söndagen den 16 februari landade en liten flygande holländare ( holländska .. ) på Arlanda och väntan och längtan efter den lilla sötnosen Nice of You to come bye SpotLight var äntligen över ..


Tyvärr så fick vår dotter ( som är bosatt i Göteborg och var den som flög ner och hämtade hem lilla yrvädret för att inte husse eller matte skulle komma hem med en ”inkräktare ” till Lizzie ) inte en enda sekund ens så mycket som sticka ner handen till Lilla Loppan ( som hon länge kallades ) i väskan under  flygturen, som nog måste ha varit ett skräckscenario …. för under de två timmar som flyget tog, skrek stackars liten valp mer eller mindre oavbrutet ….

Så stressad var nog bara förnamnet på valpens sinne efter landning .


 


Det skulle även tyvärr visa sig redan dan efter,  att valpen var väldigt ljudkänslig och ibland hoppade högt för vad man kan tycka är ”småsaker” …. vilket kulminerade en knapp vecka efter att hon anlänt, då någon eller några halv elva på kvällen antingen sköt med raketer, eller några andra skott minst 7-800 meter ifrån oss, för då blev valpen så rädd,  att hon i mörkret inte bara sprang in genom den öppna altandörren utan även  upp för den öppna men ej upplysta trappen till övervåningen, och där satt hon och darrade som ett litet asplöv …


Ja, vad var att göra ??? 

Lizzie ( som är totalt obekymrad av skott )  var också var ute för sista kvällsrastningen men valpen inte så mycket som kollade av henne innan hon först kastade sig bakåt och därefter drog som en avlöning in i huset ...


Hur som helst så är ju det första att låta en veterinär kolla öronen, och ja, det visade sig att Lilla Loppan hade öroninflammation !! Suck !!! Jag vet ju hur ont det gör i öronen vid start och landning om man så bara är minsta lilla förkyld vid flygning, och då kan man ju enkelt föreställa sig vilket h .. vete den lilla hade instängd/inklämd i sin lilla väska.


Att sen under 10 dar ( 4 ggr om dagen; först rengöring, vänta en halvtimme och därefter droppa i cortison ) behandla en liten valp som  har ont i sina öron är ju ingen direkt rolig början på en relation, och vid veterinärbesöket fick hon mer eller mindre tjuvhållas av två personer för att veterinären inte skulle göra henne illa när hon ”lyste” ner i öronen, och stackars liten skrek som om kniven satt i henne !!

På det följde förresten ögoninflammation och ytterligare veterinärbesök ..

Kan väl säga att hennes första kontakter med veterinärvård var allt annat än positiva !!


    


Kort därefter kontaktade jag  Kjerstin Pettersson ( fysioterapeut på Ultuna ) för jag ville att hon skulle kika på valpen eftersom jag redan efter några dar sett att valpen rörde sig knepigt på höger bak … 

Det var ont om tider på Ultuna, så jag fick vänta ett par veckor innan vi fick tid, och under den tiden uppträdde ett flertal ” upphakningar ” på just höger bak.

Valpen tvärnitade, lyfte upp hö bak och stod och balanserad på tre ben, för att efter ett tag linka  iväg och efter några meter var det som om ingenting hänt ..

Med tanke på de symptomen så misstänkte jag såklart problem med patellan ..


När jag väl träffade Kjerstin så skulle jag försöka förklara vad det var jag sett, men hon bara skakade på huvudet och sa att hon redan själv sett det knepiga rörelsemönstret på höger bak ..

Vid genomgång / ”genomkänning ” konstaterade Kjerstin att höger  knä var lite fyllt av ledvätska, och min fundering om det kunde va nåt med patellan bekräftade hon, och berättade också (vilket jag iofs  redan visste ) att det troligen skulle kunna växa bort, och att det annars skulle kunna gå att operera men tidigast vid ett års ålder.


 


Mycket riktigt blev det "problemet" succesivt bättre, och vid återbesöket 2 månader senare så fanns ingenting av vare sig upphakningar eller fylld ledvätska kvar, men då reagerade istället Lillkråkan rejält vid höger höft vid ”genomkänning” … varpå vi blev rådda att ta kontakt med en ortoped och även förröntga höfterna.


Vi såg i det läget ingen som helst anledning att röntga knät, eftersom upphakningarna upphört och knäet inte längre var svullet.

Röntgenbilderna visade att det var en marginell skillnad mellan vänster och höger höft, (den högra skålen var något flackare välvd än den vänstra,) men i öfrigt var höfterna sas helt OK !


Kvarstod vidare ortopedutredning, och efter allt som varit hälsomässigt runt den i övrigt oerhört charmiga reaktiva lilla sötnosen som ju anlänt som en väldigt väldigt stressad liten valp, ( antagligen mest beroende på  flygresan ), så kastade vi nu in den sk handsken och bestämde oss för att ”lämna tillbaka” valpen, och det är med sorg i hjärtat som vi nu alltså låtit den lilla flygande holländaren få en returbiljett tillbaka till Nederländerna .


  

Den sista månaden påbörjade vi hennes rehabträning genom simning och helt ”fria” skogspromenader, men att försöka få ett litet yrväder att ta det lugnt tillhör faktiskt inte det lättaste.
( Att hon inte kunde flygas tillbaka direkt berodde ju på utförselreglerna från Sverige. )


 


Så för att göra en lång historia kort ( istället för tvärtom ) så valde vi alltså att överlåta all fortsatt utredning till hennes uppfödare, och från att ha varit en ( antagligen pga den traumatiska flygresan )  superstressad liten valp, som skrek högljutt för minsta lilla som för henne var antingen nytt/ovant eller henne emot; ( t ex att klippa klorna, bli duschad efter ”lerdiksrullningar” för att inte tala om veterinärbesök … ) så har vi nu lämnat ifrån oss en som vi tycker rätt trygg liten ”tjej” som vi innerligen hoppas ska få ett bra liv i sitt hemland !!

I dag, ( eller innan hon reste då …  ) så kunde hon t ex ligga helt avslappnat  på rygg och mer eller mindre sova när man klippte hennes klor !!


Vad man i övrigt kan säga om hennes ”protester ” oavsett vilka, så efter att ha blivit på ett eller annat sätt ”behandlad” ( vare sig det gällt veterinärbesök eller vardaglig ”skötsel” ) så har det inte funnits något eller några som helst kvarstående obehag, utan sen har liten fröken i princip bara ruskat på sig och oavsett vad, så har  ”obehaget” totalt glömts bort !!

Så ”långsint” är hon definitivt inte lilla fröken, och ibland har jag sagt att man enkelt kan sammanfatta hennes ”temperament” så här :  Mycket TÅLIG med eller utan O framför ;-)))


Men lite tröst i allt elände och något som iaf värmt mitt hjärta var de här orden från hennes uppfödare Danielle nu när Lilla Loppan ” fått flyga tillbaka ” :

She is such a sweetie by character, you did a great job !


Jag ska inte heller sticka under stol med att ( om nu nån trodde nåt annat ) så var det ett tufft beslut att ta att låta henne ”flytta hem” men efter allt som på ett eller annat sätt krånglat, så vet jag att beslutet från vår sida sätt var rätt fattat, vilket inte alls är samma som att det var ett lätt beslut !!


Att sen ”ha henne kvar” en månad till efter beslutet pga utförselbestämmelserna,  har inte heller varit helt lätt, för som jag skrev i det första inlägget om henne, så intog det lilla yrvädret oss verkligen med storm när hon anlände, och hon kommer för alltid att ha en stooor  plats i våra hjärtan  !!!!

// Vid pennan Lizziematten som snodde bloggen utan att fråga Lizzie om lov   

 
ANNONS
 
Jessica

Jessica

6 augusti 2014 19:30

Tråkigt att det blev så men ibland finns inte så många alternativ.
Bra känsla att ha ändå att du skickade hem henne som en tryggare hund!
Kram:)

http://www.yrlabus.se/bloggen

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lizzie - 20 april 2016 18:30

 är nu efter tre år löst och priset "återfunnet", så alltså lika många år som jag hade erövrat det av Monika Jansson skänkta vandringspriset till Årets Lydnadshund ; lika många år tog det innan jag nu äntligen fått skriva in mej i rullorna.   All...

Av Lizzie - 3 februari 2016 13:09

Jag har ju haft synpunkter på att det bara är lilla Knasan ( Numera även kallad Blondie ;-) vilket då alltså inte beror på hennes hårfärg ...   ) som fått hänga med matte på kuliga saker   ... som tex vet jag att hon återigen ska få vara med på en Ni...

Av Lizzie - 22 januari 2016 19:37

I dag firar Lilla Knasan sin niomånadersdag .... och ska man sammanfatta de sju månader hon tillbringat hos oss, så kan man väl säga att det antagligen finns en anledning till att hon fortfarande inte fått nåt annat "namn" och att det kanske beror på...

Av Lizzie - 21 januari 2016 14:34

antar jag att han den där Kungen av Snö tyckte när han under nyårshelgen lassade ner en himla massa snö och kyla med för den delen ...    I vanlig ordning ville ju jag ha "stenkoll" på läget redan första dan det kommit ner lite mera vitt och ffa my...

Av Lizzie - 20 januari 2016 15:30

 kan man lugnt säga att den lilla Knasan tar sig fram, och eftersom det här med att skriva ikapp mest skulle handla om just hennes intåg i flocken så tar jag väl och bjuder på några rader till om henne då ...    Matte fick ju tidigt en förfrågan om...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Lizzieonline .. med Blogkeen
Följ Lizzieonline .. med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se